NÄIN KOTISÄKIT VALMISTETAAN

Muovipullosta Kotisäkin kierrätyshuovaksi

Planeettamme kestokyky on rajoillaan turhan kulutuksen ja useiden luonnonvarojen liian käytön suhteen. Muovipullo on monessa maailman kolkassa harmillisen huonosti kiertoon päätyvä pakkaus. Se on kuitenkin tarpeellinen ja erittäin vaikeasti korvattavissa. Luontoon päätymisen syy ei ole pullossa, tai sen materiaalissa, vaan meissä ihmisissä. Me emme huolehdi pulloja kierrätykseen ja kuluta luonnonvaroja kohtuudella.

Suomessa hanavesi on lähes aina juotavaa ja juomapullot usein tarpeettomia. Tavaralla ja roskalla kyllästetyssä maailmassa kierrätetyt materiaalit säästävät monella tavalla luonnonvaroja. Kierrätystuotteet ovat yleensä tuotantotavaltaan energiatehokkaita. Kierrätysmateriaali ja kierrätystuote tarkoittavat että alkuperäinen materiaali on kierrätetty oikein ja kierrätysraaka-aine on päätynyt oikeaan paikkaan.

Kotisäkkien huopa on tehty kierrätysmuovipulloista (PET-muovi), jotka on kerätty Kiinassa. Kiina ei ota vastaan ulkomaista muovijätettä. Pullot eivät päädy mereen ja kaatopaikoille, jos ne kerätään takaisin teollisuuden käyttöön. Huopa valmistetaan Kiinassa tehtaassa, joka on valvottu tuotannoltaan ja huovalle on tehty testejä kuluttajille ja tuotantohenkilöstölle haitallisista ainesosista ja kaasuista. Kotisäkkien huopa ei sisällä testatusti formaldehydiä, ftalaatteja, raskasmetalleja, tai atso-värejä eurooppalaisen REACH -kemikaaliasetuksen testien mukaisesti. Tuotannossa on mukana työntekijöitä jotka saavat palkkaa, joka on sosiaalisesti kestävää siinä yhteisössä jossa he elävät. Työskentelyolosuhteiden esim. kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaisten määreiden pohjalta onnistuu vain kestävällä yhteistyöllä, sopimalla, velvoittamalla ja valvomalla.

Mitä on Kierrätys PET –huopa?

PET –muovin kemiallinen nimi on polyetyleeni tereftalaatti, eli se on ns. termoplastinen polyesteri. Tälle kestomuoville on teollisuudessa suuri määrä erilaisia käyttökohteita. Se on myös hyväksytty elintarvikkeiden säilytysastiaksi, kuten juomapulloiksi.

Usein on vaikeaa todentaa onko PET-huopa 100% kierrätysmateriaalista, eli kierrätyspulloista. PET -huovan kemiallisten testien perusteella ei pystytä välttämättä luotettavasti todentamaan, onko kyse uusista muovirakeista, vai täysin kierrätetyistä muovirakeista tehdyistä huovasta. Kierrätys PET -huovan ja -kankaiden kysyntä on kovaa, vaikka materiaalia on saatavilla suuria määriä. PET -rakeet ovat halpoja kierrätettynä ja erityisesti uuteen verrattuna. Puhdistusmenetelmät, eli etyleenioksidi käsittely tai gammasäteilytys, nostavat kierrätysmuovin hintaa ja lisäävät potentiaalisesti ympäristörasitusta.

Paikanpäällä valmistusketjusta tehty tutkimus kierrätysmateriaalin käytöstä on oleellisessa osassa, kun kuluttajille selvitetään kierrätysmateriaalin osuus huovasta. Viherpesu viittaa markkinointiin jossa tuotteesta tehdään vääriä ympäristölupauksia.

Me olemme itse halunneet todentaa mitenkä tuotteemme käsitellään eri sen vaiheissa ja kuinka niiden parissa työskennellään.