Kiertotalousmatkalla Suur-Seudun Osuuskaupan (SSO) kanssa

Aloitimme kesällä 2023 yhdessä Suur-Seudun Osuuskaupan kanssa pohtimaan ratkaisuja vanhojen työvaatteiden hyödyntämiseksi resurssina. Tarkoitus oli kehittää tuotteita Prisman työpaidoista kuidunavauksen kautta. Rester Oy oli Paimion tuotantolaitoksessaan avannut pesun yhteydessä kierrosta poistetut työvaatteet kuiduksi.

Näin kuiduista tehtiin huopapussi

Kuitu karstattiin ja siihen lisättiin 30% ns. sulavaa kuitua, jonka jälkeen Vilikkalan tekstiililaminointilinjassa vanusta tehtiin lämmön ja paineen avulla huopaa. Samassa yhteydessä huopaan kiinnitettiin ohut vuorikangas valmiiksi. Kolmituote Oy ompeli huovasta upeita pusseja joululahjoiksi.

Paikallinen ratkaisu resurssin hyödyntämiseksi

Pussukka-tuote on täydellinen esimerkki kiertotalouden vaatimasta yhteistyöstä yritysten välillä. Tekstiilijätteen hyödyntäminen resurssina on erittäin suuri mahdollisuus vähentää ympäristörasitusta kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Pelkästään kierrätetyn polyesterin hiilijalanjälki on yli 70% pienempi kuin neitseellisen polyesterin. Suomessa syntyy vuosittain yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Tässä kuituseoksessa oli mukana myös puuvillaa ja sen vaikutukset ovat vielä moninaisemmat ympäristölle.

Ennen kaikkea olemme yhdessä SSO:n kanssa vastanneet ongelmaan tekstiilijätteestä ja löytäneet hyvän ratkaisun, jossa koko resurssin hyödyntämisen yhteistyöverkosto toimi Varsinais-Suomessa yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa.

Uskomme, että tämä projekti on vasta alku tekstiilijätteen hyödyntämiseksi resurssina Suomessa. Pussukan tarina on hieno esimerkki yhteisestä tahtotilasta ja siitä mitä voidaan saavuttaa. Vilikkalassa jatkamme tutkimustyötä yhteistyössä Resterin kanssa, kuinka voimme parhaiten hyödyntää tekstiilijätettä ja erityisesti sekakuituja huovan valmistuksessa ja tuotteistamisessa. Vähitellen löydämme vielä kestävempiä ja upeampia muotoja erilaisille tuotteille.

 

Suur-Seudun Osuuskauppa (SSO) 

SSO on paikallinen osuuskauppa, joka toimii Läntisellä Uudellamaalla ja Salon Seutukunnassa 8 kunnan alueella. Meillä on yli 70 000 asiakasomistajaa, joita palvelemme yli 80 toimipaikassa market- ja tavaratalokaupassa, liikennekaupassa, matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä autokaupassa.

SSO verkkosivut

Rester Oy

Rester on pohjoismainen yritys, joka tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja ja mahdollistaa tekstiilien talteenoton uudeksi tekstiilikuiduksi ja laadukkaiksi raaka-aineiksi. Rester on myös johtava edelläkävijä tekstiilien hyödyntämisen arvoketjujen rakentamisessa. Toimimme siltana eri sektoreiden välillä tekstiilikiertotalouden kehittämisessä. Asiakkaamme ovat tekstiilejä käyttäviä ja loppuun käytettyjä tekstiilejä valmistavia yrityksiä sekä yrityksiä, jotka voivat käyttää Rester-kierrätyskuitua tuotannossaan tai tuotteissaan.

Rester verkkosivut

Vilikkala Tradehouse Oy

Maailma on täynnä kauniita laukkuja ja säilytyskoreja. Meidän on luotu helpottamaan jokapäiväisiä säilytystarpeitasi esteettisesti. Tavoitteenamme on käyttää paikallisia kierrätysmateriaaleja ja löytää jokaiselle tuotteelle paras kiertokulku kekseliäillä materiaaleilla ja edelläkävijöihin kuuluvilla kumppanuuksillamme.

Tarjoamme tekstiilipalveluita yrityksille, jotka tarvitsevat räätälöityä tekstiilinkäsittelyä varastomateriaaleistamme, omista kankaista tai nahoista. Työstämme tekstiililinjastossamme kaksikomponenttihuopaa lämmön ja paineen avulla, sekä leikkaamme rullatuotteita asiakkaan tarpeiden mukaan.

Vilikkala on perustettu vuonna 2014 Salossa, Vilikkala nimisestä kylästä. Yritys kuuluu Rester Oy:n poistotekstiilejä hyödyntävään verkostoon. Yrityksen omistavat Jari Toivonen ja Hannu Tuomola.