Poistotekstiilikuiduista istuinalusta Lindströmille - kokeilusta huipputuotteeksi

Asensimme keväällä 2023 tekstiilien laminointilinjamme Salon Halikoon. Olimme jo valmistautuneet siihen, että pystymme linjassa kalanteroimaan huopavanua. Saimme ensimmäisenä toimeksiantona kehittää Lindströmille istuinalustan kesäteatteritapahtumaa varten.

 

Maailman ensimmäinen poistotekstiileistä tehty istuinalusta

Kurkela -istuinalusta on tehty kahdesta eri poistotekstiilihuopakerroksesta, joiden väliin laminoimme ohuen vettä pitävän kalvon. Yhteistyökumppanimme Ykkösmuovin kanssa teetimme stanssit ja erityisen työkalun, jolla saimme istuinalustaan nuuttaukset, eli taitoskohdat.

Suomusjärvellä toimiva Ykkösmuovi Oy on erikoistunut toimistotarvikkeiden valmistukseen ja painatuksiin. Toimitimme heille laminoidut huopa-aihiot ja he valmistivat tuotteet loppuun. Lindströmin yritystunnus silkkipainettiin lopuksi tuotteeseen Ykkösmuovin omassa painossa. Olimme jo aiemmin yhdessä kehittäneet Marabun ympäristöystävällisiin väreihin perustuen silkkipainotekniikan huovalle.

Työ vaati harjoittelua ja kokeilua, sekä myös riskin ottamista. Olimme kuitenkin luottavaisia sen suhteen, että yhdessä Ykkösmuovin henkilökunnan kanssa pystymme yhdistämään osaamisemme termoplastisista muoveista ja poistotekstiilikuiduista, sekä pääsemään tavoitteeseen. Tuotteesta tuli juuri suunnitellun kaltainen.

Kuvia poistotekstiiliistuinalustasta ja mäyräkoira Reino

 

Poistotekstiilikuidut ovat valtava resurssi

Rester Oy avaa käyttämämme kuidut poistotekstiileistä. Näiden istuinalustojen huopa on siis Lindströmillä kierrosta poistettua työvaatetta. Kuitulähteenä työvaatteet ovat erityisen hyvin hyödynnettävissä, koska niiden kuitukoostumus on selkeä ja ne voidaan helposti lajitella myös värien perusteella.

Yksi suurimmista kuitulähteistä ovat sairaalatekstiilit ja väreistä voi päätellä minkälaisissa työtehtävissä työvaatteet ovat olleet käytössä. Lindström on yksi Resteriin sijoittaneista ja molemmat yritykset ovat hyödyntämässä käytöstä poistettuja tekstiilejä resurssina kiertotalouden periaatteiden pohjalta. Lindströmin liiketoiminta perustuu kokonaisuudessaan kiertotalouteen ja yritys vahvistaa asiakkaidensa tavoitteita ympäristön ja vastuullisuuden suhteen.

Lindström Oy 

Yksi Euroopan johtavista tekstiilipalveluyrityksistä, jolla on yli 175-vuotinen kokemus tekstiilialalta. Tarjoamme ratkaisuja toimitilojen siisteyteen ja sisustamiseen, työpukeutumiseen ja suojautumiseen sekä tytäryhtiömme Comfortan kautta hotellien ja terveydenhuollon tekstiilipalveluita. Toimimme 23 maassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Lindström verkkosivut

 

Ykkösmuovi Oy

Ykkösmuovi Oy on perinteisten toimistotarvikkeiden valmistaja ja painotalo. Valmistamme tuotteet myyntiin B2B periaatteella eli yritykseltä yritykselle.

Ykkösmuovi verkkosivut

 

Rester Oy

Rester on pohjoismainen yritys, joka tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja ja mahdollistaa tekstiilien talteenoton uudeksi tekstiilikuiduksi ja laadukkaiksi raaka-aineiksi. Rester on myös johtava edelläkävijä tekstiilien hyödyntämisen arvoketjujen rakentamisessa. Toimimme siltana eri sektoreiden välillä tekstiilikiertotalouden kehittämisessä. Asiakkaamme ovat tekstiilejä käyttäviä ja loppuun käytettyjä tekstiilejä valmistavia yrityksiä sekä yrityksiä, jotka voivat käyttää Rester-kierrätyskuitua tuotannossaan tai tuotteissaan.

Rester verkkosivut

 

Vilikkala Tradehouse Oy

Maailma on täynnä kauniita laukkuja ja säilytyskoreja. Meidän on luotu helpottamaan jokapäiväisiä säilytystarpeitasi esteettisesti. Tavoitteenamme on käyttää paikallisia kierrätysmateriaaleja ja löytää jokaiselle tuotteelle paras kiertokulku kekseliäillä materiaaleilla ja edelläkävijöihin kuuluvilla kumppanuuksillamme.

Tarjoamme tekstiilipalveluita yrityksille, jotka tarvitsevat räätälöityä tekstiilinkäsittelyä varastomateriaaleistamme, omista kankaista tai nahoista. Työstämme tekstiililinjastossamme kaksikomponenttihuopaa lämmön ja paineen avulla, sekä leikkaamme rullatuotteita asiakkaan tarpeiden mukaan.

Vilikkala on perustettu vuonna 2014 Salossa, Vilikkala nimisestä kylästä. Yritys kuuluu Rester Oy:n poistotekstiilejä hyödyntävään verkostoon. Yrityksen omistavat Jari Toivonen ja Hannu Tuomola.